Cara Atasi Masalah Kulit Berminyak Pencegahan & Merawat dengan Mudah


Ramai wanita moden kini sudah mengeluh mempunyai masalah kulit wajah berminyak, tetapi tidak ramai yang tahu apakah punca sebenarnya kulit muka jadi begitu & cara terbaik mencegah serta mengatasinya.

Pada asasnya, semua kulit muka adalah berminyak -- minyak dihasilkan oleh kulit muka bertujuan melindungi kulit dari kekotoran & habuk. Mamun begitu masalah timbul apabila minyak dihasilkan berlebihan dari apa yang diperlukan -- terjadinya masalah kulit berminyak.

Kenapa kulit berminyak cara cegah & rawat dengan Nieve Beauty

Kenapa Kulit Wajah Berminyak


Apabila kulit terlalu berminyak, minyak berlebihan itu akan mula memerangkap habuk & kekotoran. Seterusnya liang pori boleh/bakal/akan tersumbat/tertutup. Hasilnya, kulit muka mula mengeluarkan jerawat. 

Punca Kulit Masalah Kulit Muka Berminyak :


Pemakanan - Antara punca utama sama ada lelaki mahupun wanita yang mengalami masalah kulit berminyak adalah dari segi pemakanan. Ia disebabkan pengambilan makanan yang berlemak terlalu berlebihan.

Kosmetik - Penggunaan produk kosmetik yang tidak bersesuaian boleh menyebabkan kulit muka rosak & seterusnya kulit muka semakin berminyak. Pilihlah produk kosmetik yang berdaftar seperti ini dengan Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mengelakkan kosmetik yang digunakan mengandungi bahan-bahan yang berbahaya & terlarang.

Genetik - Ada sebahagian daripada kita yang memang dilahirkan dengan kulit muka yang berminyak. Namun, keadaan ini masih boleh dikawal dengan mengikuti cara mengawal kulit berminyak yang akan dikongsikan dibawah.

Hormon - Keseimbangan hormon dalam badan (khususnya wanita) akan memberi kesan kepada keadaan tindak balas kulit. Sebagai contoh, ada yang mengalami masalah kulit berminyak dan jerawat semasa waktu datang haid. Ini berlaku kerana horman tidak seimbang. Orang yang mengalami masalah kulit berminyak semasa datang haid yang disebabkan hormon biasanya akan selesai apabila habis haid.

Tekanan - Sebenarnya ini tidak mempunyai kaitan secara langsung dengan kulit berminyak. Tetapi tekanan boleh mengubah keseimbangan hormon (khususnya wanita) badan dan seterunsya menyebabkan masalah kulit muka berminyak.

Pekerjaan & Persekitaran - Kawasan yang terbuka & panas juga akan menyebabkan kulit muka berminyak. Ini kerana kulit muka seolah "dipaksa" untuk menghasilkan lebih banyak minyak sebagai perlindungan yang terdedah dengan kepanasan & kekotoran.

Sudah tahu punca kulit berminyak? Marilah mendalamai cara-cara untuk mengatasi masalah kulit berminyak ini...

Kulit berminyak boleh dicegah & dikawal dengan beberapa kaedah. Kaedah-kaedah dibawah haruslah dijalankan secara konsisten untuk memperoleh hasil yang cepat & optimum.

Keadah Mencegah & Merawat Kulit Muka Berminyak


Pemakanan yang Sihat
- Pemakanan yang seimbang bukan sahaja untuk individu menguruskan berat badan, tetapi ia penting untuk menjaga kulit muka. Banyakkan makan sayur-sayuran & buah-buahan untuk mendapatkan vitamin yang secukupnya untuk kulit anda.

Cuci Muka - Guanakan pencuci muka khusus direka untuk kulit muka sahaja! Bagi jemaah muslimat, jadikan amalan untuk mencuci muka 5 kali sehari iaitu sebelum mengambil air wudhuk.

Tisu Minyak Muka - Gunakan tisu minyak yang dikhaskan untuk me-lap kulit muka serta elak menggunakan tisu keras yang tidak sesuai.

Putih Telur - Kaedah turun-temurun diguna-pakai sejak nenek moyang lagi, antara bahan semulajadi yang boleh dijadikan masker, membantu merawat & mengawal kulit muka yang berminyak. Cara penggunaannya adalah:-

 1. Kacau putih telur sehingga kembang
 2. Sapukan terus pada kulit muka.
 3. Biarkan sebatian putih telur itu kering
 4. Cuci dengan air suam sahaja. 
 5. Lakukan sekurang-kurangnya sekali sehari, sebaiknya pada waktu malam sebelum tidur.

Set Mencegah & Merawat Kulit Berminyak - Terdapat banyak produk kosmetik yang berada dipasaran namun terdapat pengguna mengesyorkan set Nieve Beauty DD Treatment Foundation bagi mencegah & merawat masalah kulit bermminyak.

Kaya dengan bahan semulajadi & vitamin keperluan bagi melindungi kulit muka wanita moden masa kini yang sering terdedah kepada kekotoran & persekitaran yang sangat melampau!

Ramai juga pengguna berpuas hati & melihat perubahan dalam beberapa kali aplikasi sahaja, memandangkan treatment foundation Nieve Beauty ini adalah aplikasi all-in-one untuk perlindungan kulit muka sepanjang hari (Daily Defense).

Senang ditanggalkan dengan hanya membasuh muka sahaja, tidak perlu penanggal mekap (make-up remover) menjadikan treatment foundation ini ideal untuk muslimat -- mudahkan berwuduk & selesakan solat.
Cara Atasi Masalah Kulit Berminyak Pencegahan & Merawat dengan Mudah https://3.bp.blogspot.com/-bqG6CY6QXrk/WYFpOTxG-oI/AAAAAAAAjIs/hrrjbFHnTm4F3yIj7E_Y-y1tCT4Jfa9IQCLcBGAs/w72-h72-p-k-no-nu/kulit-minyak-cegah-rawat-nieve-beauty-kelantan.jpg https://www.mynieve.com/2017/08/cara-atasi-masalah-kulit-berminyak.html

Tiada ulasan:

Catat Ulasan


Pengesahan & Kelulusan

Kesemua produk keluaran Niéve Beauty mempunyai pengesahan Nota Notifikasi dari Pengarah, Perkhidmatan Farmasitukal, Kementerian Kesihatan Malaysia -- memberikan keyakinan kepada pengguna terhadap bahan ter-kandungan pada produk keluaran Niéve Beauty.

Produk-produk Nieve Beauty telah pun memperoleh pengesahan & kebenaran untuk dipasarkan terus kepada pengguna mengikut Akta Kawalan Ubatan & Kosmetik 1984 -- Regulation 18 A (2).

Sila hubungi kami disini untuk pertanyaan lanjut & pengesahan.

Membuat Pesanan?

Kami di Niéve Beauty Kelantan menyediakan langkah mudah untuk membuat pesanan di-atas talian. Tidak memerlukan data peribadi & segala maklumat adalah rahsia.


Cara Melihat & Merubah Pesanan.


 • Click ikon di penjuru atas laman untuk melihat atau merubah produk pesanan anda bila-bila masa.

Cara Membuat Pesanan.


 • Di laman "Shop", pilih produk anda.
 • Semak harga serta tawaran istemwa kami sediakan atas talian.
 • Pilih opsyen disediakan (jika ada).
 • Tekan butang "Add to Cart".
 • Paparan troli shopping cart tertera bagi membuat perubahan/semakan atau terus menghantar pesanan anda.

Cara Menghantar Pesanan.


 • Di laman "Checkout", sila semak butiran pesanan.
 • Pilih destinasi penghantaran anda (jika ada)
 • Isi borang atas talian maklumat diperlukan.
 • Semak borang penghantaran.
 • Tekan butang "Hantar Pesanan" atau "Paypal" jika anda ingin menbuat transaksi atas talian -- mudah, selamat & transaksi anda dilindungi.

Seterusnya pesanan anda diproses & produk anda akan sampai di depan pintu dalam 3 hari bekerja -- begitu mudah!


Bayaran Melaui Sistem Perbankan

Bagi pembayaran melalui perbankan, pihak kami akan mengirimkan e-inbois terus ke telefon & alamat emel anda untuk pengesahan.


Bayaran On-line Melalui Paypal

Mudah cepat & sangat selamat dan pihak kami tidak meyimpan data peribadi anda. Anda boleh menggunakan baki akaun Paypal ataupun menggunakan kad kredit/debit bagi membuat pembayaran.

Transaksi anda dijamin & dilindungi sepenuhnya jika produk dipesan tidak dikirimkan seperti dijanjikan. Anda boleh memohon pengembalian bila-bila masa dengan klik butang "Refund" sahaja.

Maklumat Penghantaran

Niéve Beauty Kelantan sentiasa bekerjasama dengan perkhidmatan kurier/penghantaran yang paling efisyen untuk kiriman anda. Di-antara khidmat kurier yang terus berurusan adalah:-


 • Pos Laju (dalam & luar negara)
 • City Link
 • Skynet
 • Ta-Q-Bin

Pada dasarnya, pesanan anda akan sampai ke destinasi dalam 3 hingga 5 hari bekerja -- itu yang telah dijanjikan oleh pihak perkhidmatan pengiriman. Respons dari pengguna, ada ketikanya pesanan anda tiba kurang 24 jam!

Namun begitu, terdapat juga penghantaran yang mungkin akan terlewat kerana faktor-faktor diluar jangka.

Oleh itu, setelah pesanan dikirim, pihak kami akan menghantar "Tracking Code" terus kepada anda bagi menyemak kedudukan/status penghantaran tersebut.

Maklumat Pemulangan

Tidak 100% berpuas hati dengan produk dikirim? Mempunyai kecacatan luar jangka? Kami berikan 30 hari untuk tempoh pemulangan tanpa sebarang pertanyaan.

Masukkan semula produk pesanan anda yang rosak itu kedalam pek disediakan (bersama pakej asal & tag), sertakan salinan slip pemulangan di dalam pek tersbut. Kemudian, hantarkan melalui pek itu di perkhidmatan pos berhampirsan dengan tempat anda kepada kami.

Permohonan anda akan diproses & produk anda boleh diganti semula ataupun kami memulangkan semula wang pembelian anda -- mengikut kesesuaian. Untuk pengetahuan lanjut & kelayakan pemulangan, sila layari laman FAQ kami.

Shopping Cart View

Map

Store Settings

Theme Fonts

Disqus for nieve-care