Kempen PRU14 Pro Barisan Nasional Artis Indonesia Top Turut Bantu Berkempen?


Dijangkakan kempen Pro Barisan Nasional (BN) PRU14 lagi, melalui aplikasi Whatsapp menyebarkan maklumat secara terus ke pengguna aplikasi itu menggunakan profil artis meletop dari Indonesia!

Difahamkan, nama pengirim/samaran "Rina" terpapar, menghantar mesej secara rawak kepada pengguna #Rakyat Malaysia melalui aplikasi telefon pintar Whatsapp -- yang juga dikuasakan oleh Facebook.

Kempen Barisan Nasional Artis Top Indonesia Terlibat

Menurut Google, gambar profil digunakan "Rina" ini merupakan seorang penggiat seni, pelakon drama & penyanyi yang berasal dari negara Indonesia.

Fake Profil Kempan Barisan Nasional di Whatsapp Artis Indonesia Bantu

Gambar profil di mesej Whatsapp tersebut adalah sebenarnya milik Laudya Cintya Bella yang mempunyai lebih 21 Million pengikut (Followers) di Instagram.

Menurut Wikipedia..

Laudya Cynthia Bella or commonly called Bella is an Indonesian pop singer, actress, and soap opera star of mixed ethnic Sundanese, Javanese and Minangkabau descent.

Didalam mesej dikirimkan "Rina", dia meluahkan rasa kasihan kepada rakyat Malaysia yang meninggalkan UMNO kerana percayakan Tun Dr Mahathir Mohamed (Dr M).

"Rina" juga menulis bahawa perjuangan Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) adalah sia-sia & tindakan Dr M menggunakan logo Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta bekerjasama dengan DAP adalah satu penipuan.

"Rina" juga kongsikan artikel kenyataan Dr Tang Seng Giaw, bekas ahli parlimen DAP Kepong yang menegaskan bahawa, laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) tidak menyebut pembabitan Datuk Seri Najib Razak, dalam isu syarikat pelaburan strategik, 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Berikut adalah teks penuh dikirimkan kepada pengguna aplikasi Whatsapp dari "Rina"...

Rina kasihan mereka yang tinggalkan UMNO kerana percayakan Tun M. Hari ini pemimpin Dap dan Timbalan Pengerusi PAC sendiri dah sahkan Datuk Seri Najib tak bersalah. Kan sia2 perjuangan Ppbm. Hari ni terpaksa pula bekerjasama dgn Dap dan gunakan logo Pkr kerana parti dah berkubur.. sia2 saja tindakan mereka, terbukti Tun M berbohong dan menipu mereka selama ini...
*Seng Giaw DAP Ulangi Pendirian 1MDB: Najib Tidak Terlibat*

Bekas Ahli Parlimen Kepong daripada DAP, Dr Tan Seng Giaw, mengulangi pendiriannya, bahawa laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) tidak menyebut pembabitan Datuk Seri Najib Razak, dalam isu syarikat pelaburan strategik, 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Beliau yang juga bekas Timbalan Pengerusi PAC, menegaskan laporan setebal 106 muka surat tidak pernah menuding jari kepada Perdana Menteri dalam salah laku 1MDB.

Ketika ditanya sama ada laporan PAC menyentuh sama ada Najib terbabit dalam laporan itu, beliau menjawab: “Ia tidak dinyatakan”. Mengikut prinsip undang-undang negara, kita perlu mengemukakan bukti untuk menunjukkan seseorang itu terbabit dalam sebarang salah laku.

_“Mengikut prinsip pengasingan kuasa di antara eksekutif, pentadbiran dan undang-undang, hanya hakim mahkamah boleh membuat keputusan, sama ada seseorang itu didapati bersalah atau tidak. Itu bukan hak saya atau anda,” katanya_

Beliau turut mengkritik sesetengah pihak yang hanya bergantung kepada laporan daripada portal Sarawak Report, berhubung bukti yang menuding jari kepada Najib kononnya terbabit dalam isu 1MDB. Dalam terma undang-undang, seseorang individu perlu disiasat dengan lebih lanjut untuk mengetahui perkara yang berlaku kerana tuduhan sahaja tidak boleh menyatakan seseorang itu bersalah.

_“Persepsi bukanlah bukti. Mengikut prinsip undang-undang, seseorang adalah tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah”._

Sumber : http://www.suara.tv/

Terpulang kepada anda untuk menilai kesahihan maklumat dikirimkan oleh "Rina" ini.

Kesimpulannya, nyata lagi bersuluh, berdasarkan konteks mesej melalui aplikasi Whatsapp ini:-

 1. Adakah ia merupakan salah satu kempen PRU14 Pro BN kerana initipati mesej dikirimkan?
 2. Adakah BN bekerjasama artis top Indonesia untuk berkempen pada PRU14 ini?
 3. Berkemungkinan jika ini merupakan kempen Pro BN PRU14, ia menggunakan akaun aplikasi Whatsapp/Facebook palsu.

#Fake #FakeAccount

Ingin berborak dengan "Rina"? Nombor telefon pintar ada tertera di paparan imej pertama diatas. ;)

#AntiFakeNews #PRU14 #BarisanNasional #PakatanHarapan #MahahirMohamed #NajibRazak #WhatsappKempen PRU14 Pro Barisan Nasional Artis Indonesia Top Turut Bantu Berkempen? https://3.bp.blogspot.com/-v7AV0DVTLr8/Ws_QWG7KnaI/AAAAAAAAqkI/rRnObkjkxi8T5hNC-GMSKxXmTOJlEZltQCLcBGAs/w72-h72-p-k-no-nu/PRU14-Barisan-Nasional-Fake-Accounts%2B%25281%2529.png https://www.mynieve.com/2018/04/kempen-pru14-barisan-nasional-artis.html

Tiada ulasan:

Catat Ulasan


Pengesahan & Kelulusan

Kesemua produk keluaran Niéve Beauty mempunyai pengesahan Nota Notifikasi dari Pengarah, Perkhidmatan Farmasitukal, Kementerian Kesihatan Malaysia -- memberikan keyakinan kepada pengguna terhadap bahan ter-kandungan pada produk keluaran Niéve Beauty.

Produk-produk Nieve Beauty telah pun memperoleh pengesahan & kebenaran untuk dipasarkan terus kepada pengguna mengikut Akta Kawalan Ubatan & Kosmetik 1984 -- Regulation 18 A (2).

Sila hubungi kami disini untuk pertanyaan lanjut & pengesahan.

Membuat Pesanan?

Kami di Niéve Beauty Kelantan menyediakan langkah mudah untuk membuat pesanan di-atas talian. Tidak memerlukan data peribadi & segala maklumat adalah rahsia.


Cara Melihat & Merubah Pesanan.


 • Click ikon di penjuru atas laman untuk melihat atau merubah produk pesanan anda bila-bila masa.

Cara Membuat Pesanan.


 • Di laman "Shop", pilih produk anda.
 • Semak harga serta tawaran istemwa kami sediakan atas talian.
 • Pilih opsyen disediakan (jika ada).
 • Tekan butang "Add to Cart".
 • Paparan troli shopping cart tertera bagi membuat perubahan/semakan atau terus menghantar pesanan anda.

Cara Menghantar Pesanan.


 • Di laman "Checkout", sila semak butiran pesanan.
 • Pilih destinasi penghantaran anda (jika ada)
 • Isi borang atas talian maklumat diperlukan.
 • Semak borang penghantaran.
 • Tekan butang "Hantar Pesanan" atau "Paypal" jika anda ingin menbuat transaksi atas talian -- mudah, selamat & transaksi anda dilindungi.

Seterusnya pesanan anda diproses & produk anda akan sampai di depan pintu dalam 3 hari bekerja -- begitu mudah!


Bayaran Melaui Sistem Perbankan

Bagi pembayaran melalui perbankan, pihak kami akan mengirimkan e-inbois terus ke telefon & alamat emel anda untuk pengesahan.


Bayaran On-line Melalui Paypal

Mudah cepat & sangat selamat dan pihak kami tidak meyimpan data peribadi anda. Anda boleh menggunakan baki akaun Paypal ataupun menggunakan kad kredit/debit bagi membuat pembayaran.

Transaksi anda dijamin & dilindungi sepenuhnya jika produk dipesan tidak dikirimkan seperti dijanjikan. Anda boleh memohon pengembalian bila-bila masa dengan klik butang "Refund" sahaja.

Maklumat Penghantaran

Niéve Beauty Kelantan sentiasa bekerjasama dengan perkhidmatan kurier/penghantaran yang paling efisyen untuk kiriman anda. Di-antara khidmat kurier yang terus berurusan adalah:-


 • Pos Laju (dalam & luar negara)
 • City Link
 • Skynet
 • Ta-Q-Bin

Pada dasarnya, pesanan anda akan sampai ke destinasi dalam 3 hingga 5 hari bekerja -- itu yang telah dijanjikan oleh pihak perkhidmatan pengiriman. Respons dari pengguna, ada ketikanya pesanan anda tiba kurang 24 jam!

Namun begitu, terdapat juga penghantaran yang mungkin akan terlewat kerana faktor-faktor diluar jangka.

Oleh itu, setelah pesanan dikirim, pihak kami akan menghantar "Tracking Code" terus kepada anda bagi menyemak kedudukan/status penghantaran tersebut.

Maklumat Pemulangan

Tidak 100% berpuas hati dengan produk dikirim? Mempunyai kecacatan luar jangka? Kami berikan 30 hari untuk tempoh pemulangan tanpa sebarang pertanyaan.

Masukkan semula produk pesanan anda yang rosak itu kedalam pek disediakan (bersama pakej asal & tag), sertakan salinan slip pemulangan di dalam pek tersbut. Kemudian, hantarkan melalui pek itu di perkhidmatan pos berhampirsan dengan tempat anda kepada kami.

Permohonan anda akan diproses & produk anda boleh diganti semula ataupun kami memulangkan semula wang pembelian anda -- mengikut kesesuaian. Untuk pengetahuan lanjut & kelayakan pemulangan, sila layari laman FAQ kami.

Shopping Cart View

Map

Store Settings

Theme Fonts

Disqus for nieve-care