Kenapa PPBM Bubar Gambar Dr M Diharamkan & Logo PKR untuk Pakatan Harapan di PRU14


Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) #Bersatu dengan rasminya "dibubarkan sementara" pendaftaran pertubuhan oleh Jabatan Pertubuhan Malaysia (ROS) kerana kesalahan melanggar Seksyen 14 (5) Akta Pertubuhan 1966.

Ketua Pengarah ROS, Surayati Ibrahim berkata dalam satu sidang akhbar sehari sebelum pengumuman pembubaran Parlimen Malaysia oleh pemangku Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 7 April 2018 lalu untuk memberi laluan PRU14.

PPBM Bubar Logo Bersatu/Pakatan Harapan diharamkan & Logo PKR Rasmi PRU14

Oleh itu PPBM #Bersatu tidak dibenarkan untuk, dan ketika berlangsungnya PRU14:-

  1. Menggunakan nama Parti Pribumi Bersatu Malaysia
  2. Menggunakan & menyiarkan logo PPBM
  3. Melaksanakan aktiviti-aktiviti PPBM, perkara berkaitan parti dalam tempoh 30 hari.

PPBM #Bersatu dibubarkan "sementara" selama 30 hari dari tarikh sidang akhbar Surayati namun, jika PPBM #Bersatu gagal mengemukakan butir-butir maklumat & dokumen yang diperintah dalam tempoh di tetapkan, perintah pembubaran sementara akan menjadi kekal.

Difahamkan bahawa 5 maklumat yang perlu diserahkan kepada ROS oleh PPBM dalam tempoh 30 hari dari tarikh "pembubaran sementara" tersebut adalah:

  1. Alamat berdaftar atau tempat urusan kerana tiada didaftarkan di RoS;
  2. Salinan pindaan kepada undang-undang daftar;
  3. Salinan senarai jawatan, nombor kad pengenalan, tarikh lahir, tempat lahir, pekerjaan, nama dan alamat majikan serta alamat tempat tinggal semua pemegang jawatan dan penasihat pertubuhan peringkat cawangan, bahagian dan pusat bagi tahun 2016 dan 2017;
  4. Minit mesyuarat agung peringkat cawangan, bahagian dan pusat bagi tahun 2016 dan 2017;
  5. Salinan penyata penerimaan dan pembayaran serta kunci kira-kira bagi tahun tutup kira-kira.

Kini ahli PPBM #Bersatu bertanding sebagai parti bebas (independent) & masih bernaung di bawah Pakatan Harapan (PH) menggunakan logo Parti Keadilan Rakyat (PKR) ketika berlangsungnya PRU14, bakal diadakan pada May 9 2018. 

Gambar Dr M Diharamkan untuk PRU14?


Berikutan keputusan ROS itu, dalam satu sidang media pada 10 April 2018 oleh gabungan PH, Tun Dr. Mahathir Mohamed (Dr M) juga mengumumkan bahawa beliau berucap ini bukan sebagai Pengerusi Pakatan Harapan & beliau bukan Presiden PPBM #Bersatu.

Dr M & ahli PPBM akur kepada keputusan ROS itu, bermakna, logo PPBM & gambar Dr M berkaitan PPBM #Bersatu tidak boleh disiarkan secara terbuka dalam apa bentuk media.

Ditambah pula penggunaan logo Pakatan Harapan tidak boleh digunakan untuk PRU14 kerana tidak berdaftar.

Oleh itu, secara rasminya gabungan parti-parti pembangkang Barisan Nasional (BN) bersetuju untuk menggunakan logo PKR untuk bertanding di PRU14 nanti.


Didalam video sidang media Pakatan Harapan disiarkan Zulkifli Harun di Youtube, difahamkan Pengerusi PKR, Dr Wan Azizah akan mengeluarkan lebih 700 watikah kepada ahli-ahli gabungan PH bagi memberikan kebenaran menggunakan logo PKR ketika bertanding untuk PRU14 nanti.

Lain-lain perkara berbangkit didalam sidang media diatas adalah:-


  1. DR M meminta maaf secara terbuka berkenaan perkataan "keling" yang kononnya menurut Barisan Nasional telah menyinggung komuniti India Malaysia
  2. Barisan pakatan Harapan akan bermesyuarat dengan SPR berkenaan keberkesanan & ketelusan undi pos (Postal Votes) pada PRU14.
  3. Hak mengundi untuk mengundi pada hari bekerja telah disalh gunakan.
  4. Berikutan kenyataan "orang Sabah gila" bukan ditujukan kepada rakyat Sabah tetapi kepada pemimpin-peminpin Sabah di bawah naungan Barisan Nasional (BN) yang "mencuri" wang -- seperti di salah laporkan oleh Uusan Malaysia.
  5. Kenyataan SPR disalah erti berkenaan penggunaan logo PKR dan difahamkan SPR tiada halangan jika menggunakan logo PKR di PRU14 nanti selagi ia telah diberikan kebenaran oleh pucuk pimpinan parti PKR.


#AntiFakeNews #PRU14 #PakatanHarapan #PKR #PPBM #Bersatu #MahathirMohamed #ROSKenapa PPBM Bubar Gambar Dr M Diharamkan & Logo PKR untuk Pakatan Harapan di PRU14 https://1.bp.blogspot.com/-9uqea-1D2eQ/Ws3s5ID9n6I/AAAAAAAAAI8/FC7WaCzcQ4Ux42bZo5ZSQn6hUceMQeBfgCLcBGAs/w72-h72-p-k-no-nu/Majlis-Presiden-Pakatan%2BHarapan-10-4-18-PKR-PRU14-ROS-SPR.png https://www.mynieve.com/2018/04/kenapa-ppbm-bubar-gambar-dr-m.html

3 ulasan:

  1. Wahhh... "dacing" berlawan "mata" lepas itu berlawan "bulan" pulak PRU14 ini... ngeh3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks singgah Airinaa. Nampaknya pertandingan 3 penjuru agaknya ;)

      Padam
  2. Banyak pertandingan 3 penjuru agaknya untuk PRU14 ni.

    BalasPadam


Pengesahan & Kelulusan

Kesemua produk keluaran Niéve Beauty mempunyai pengesahan Nota Notifikasi dari Pengarah, Perkhidmatan Farmasitukal, Kementerian Kesihatan Malaysia -- memberikan keyakinan kepada pengguna terhadap bahan ter-kandungan pada produk keluaran Niéve Beauty.

Produk-produk Nieve Beauty telah pun memperoleh pengesahan & kebenaran untuk dipasarkan terus kepada pengguna mengikut Akta Kawalan Ubatan & Kosmetik 1984 -- Regulation 18 A (2).

Sila hubungi kami disini untuk pertanyaan lanjut & pengesahan.

Membuat Pesanan?

Kami di Niéve Beauty Kelantan menyediakan langkah mudah untuk membuat pesanan di-atas talian. Tidak memerlukan data peribadi & segala maklumat adalah rahsia.


Cara Melihat & Merubah Pesanan.


  • Click ikon di penjuru atas laman untuk melihat atau merubah produk pesanan anda bila-bila masa.

Cara Membuat Pesanan.


  • Di laman "Shop", pilih produk anda.
  • Semak harga serta tawaran istemwa kami sediakan atas talian.
  • Pilih opsyen disediakan (jika ada).
  • Tekan butang "Add to Cart".
  • Paparan troli shopping cart tertera bagi membuat perubahan/semakan atau terus menghantar pesanan anda.

Cara Menghantar Pesanan.


  • Di laman "Checkout", sila semak butiran pesanan.
  • Pilih destinasi penghantaran anda (jika ada)
  • Isi borang atas talian maklumat diperlukan.
  • Semak borang penghantaran.
  • Tekan butang "Hantar Pesanan" atau "Paypal" jika anda ingin menbuat transaksi atas talian -- mudah, selamat & transaksi anda dilindungi.

Seterusnya pesanan anda diproses & produk anda akan sampai di depan pintu dalam 3 hari bekerja -- begitu mudah!


Bayaran Melaui Sistem Perbankan

Bagi pembayaran melalui perbankan, pihak kami akan mengirimkan e-inbois terus ke telefon & alamat emel anda untuk pengesahan.


Bayaran On-line Melalui Paypal

Mudah cepat & sangat selamat dan pihak kami tidak meyimpan data peribadi anda. Anda boleh menggunakan baki akaun Paypal ataupun menggunakan kad kredit/debit bagi membuat pembayaran.

Transaksi anda dijamin & dilindungi sepenuhnya jika produk dipesan tidak dikirimkan seperti dijanjikan. Anda boleh memohon pengembalian bila-bila masa dengan klik butang "Refund" sahaja.

Maklumat Penghantaran

Niéve Beauty Kelantan sentiasa bekerjasama dengan perkhidmatan kurier/penghantaran yang paling efisyen untuk kiriman anda. Di-antara khidmat kurier yang terus berurusan adalah:-


  • Pos Laju (dalam & luar negara)
  • City Link
  • Skynet
  • Ta-Q-Bin

Pada dasarnya, pesanan anda akan sampai ke destinasi dalam 3 hingga 5 hari bekerja -- itu yang telah dijanjikan oleh pihak perkhidmatan pengiriman. Respons dari pengguna, ada ketikanya pesanan anda tiba kurang 24 jam!

Namun begitu, terdapat juga penghantaran yang mungkin akan terlewat kerana faktor-faktor diluar jangka.

Oleh itu, setelah pesanan dikirim, pihak kami akan menghantar "Tracking Code" terus kepada anda bagi menyemak kedudukan/status penghantaran tersebut.

Maklumat Pemulangan

Tidak 100% berpuas hati dengan produk dikirim? Mempunyai kecacatan luar jangka? Kami berikan 30 hari untuk tempoh pemulangan tanpa sebarang pertanyaan.

Masukkan semula produk pesanan anda yang rosak itu kedalam pek disediakan (bersama pakej asal & tag), sertakan salinan slip pemulangan di dalam pek tersbut. Kemudian, hantarkan melalui pek itu di perkhidmatan pos berhampirsan dengan tempat anda kepada kami.

Permohonan anda akan diproses & produk anda boleh diganti semula ataupun kami memulangkan semula wang pembelian anda -- mengikut kesesuaian. Untuk pengetahuan lanjut & kelayakan pemulangan, sila layari laman FAQ kami.

Shopping Cart View

Map

Store Settings

Theme Fonts

Disqus for nieve-care