Kenapa PRU14 UMNO Parti Sah Semakan Kehakiman & Mencabar RoS Tidak Boleh Ke Mahkamah


Mahkamah Tinggi hari ini telah menolak permohonan 16 bekas ahli United Malays National Organization (UMNO) yang dipecat memohon kebenaran semakan kehakiman untuk mencabar kesahihan parti UMNO kerana gagal mengadakan pemilihan pimpinan sejak tahun 2013.

Hakim Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur, Datuk Kamaludin Md. Said (Kamaludin) membuat keputusan demikian selepas membenarkan bantahan awal yang dikemukakan Jabatan Peguam Negara (JPN) yang diwakili Peguam Kanan Persekutuan, Shamsol Bolhassan yang mewakili responden.

Mahkamah Tinggi Tolak 16 Bekas Ahli Dipecat Mohon UMNO Bubar PRU14

Kamaludin telah meneliti kesemua hujah yang dikemukakan kedua-dua pihak & mahkamah bersetuju dengan hujah JPN bahawa, berdasarkan peruntukan Seksyen 18C Akta Pertubuhan 1966, menyatakan:-

"... sebarang keputusan atau perkara berkaitan perjalanan parti, termasuk menangguhkan pemilihan parti tidak boleh di bawa ke mahkamah. Jadi mahkamah menolak permohonan kebenaran semakan kehakiman yang dipohon oleh pemohon (16 ahli UMNO).

Pemohon (16 bekas ahli UMNO dipecat) yang diwakili peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla ketika ditemui selepas prosiding kes memberitahu akan mengemukakan rayuan terhadap keputusan tersebut.

Pada 20 April 2018, seramai 16 ahli UMNO (senarai penuh dibawah) beberapa cawangan dari 6 buah negeri memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman terhadap Registrar of Society (RoS) dan UMNO bagi memohon perisytiharan bahawa parti itu tidak sah kerana melanggar perlembagaan parti sendiri.

16 ahli UMNO yang dipecat selaku pemohon, memfailkan permohonan itu secara sebelah pihak di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melalui firma guaman Tetuan Haniff Khatri dengan menamakan ROS dan Datuk Ab. Rauf Yusoh masing-masing sebagai responden pertama & kedua.

Berikut adalah nama kesemua 16 bekas ahli UMNO yang dipecat (pemohon) yang mengfailkan semakan kehakiman & mencabar RoS:-

 1. Salihudin Ahmad Khalid,51 -- Ketua Umno Cawangan Seri Merpati,
 2. Noor Halimi Yahya, 53 -- ahli UMNO biasa.
 3. Mariam Mohd Ishak, 55 -- ahli UMNO biasa.
 4. Mohd.Hafami Haniff,49 -- ahli UMNO biasa.
 5. Saharudin Tukiman, 42 -- ahli UMNO biasa.
 6. Azaid Jani, 34 -- ahli UMNO biasa.
 7. Normalawati Hassan, 30 -- ahli UMNO biasa.
 8. Radiana Abd. Manaf, 35 -- ahli UMNO biasa.
 9. Mohd. Rafeek Rahim, 37 -- ahli UMNO biasa.
 10. Nurul Hanna Mohd. Suhot, 37 -- ahli UMNO biasa.
 11. Kamarul Abd. Wahid, 45 -- ahli UMNO biasa.
 12. Mohd. Hikamal Md. Hassim, 49 -- ahli UMNO biasa.
 13. Muzamzamir Abd. Wahab, 41 -- ahli UMNO biasa.
 14. Norizam Jamaludin, 50 -- ahli UMNO biasa.
 15. Rohani Ahmad, 40 -- ahli UMNO biasa.
 16. Muhamad Hafizi Hashim, 30 -- ahli UMNO biasa.

#AntiFakeNews #BarisanNasional #UMNO #PRU14Kenapa PRU14 UMNO Parti Sah Semakan Kehakiman & Mencabar RoS Tidak Boleh Ke Mahkamah https://3.bp.blogspot.com/-9xEGbOSFGjA/WuMcnCCgE5I/AAAAAAAAAK8/sl92sfz9VQEAAFwLkGdIC-vFCKF29duuACLcBGAs/w72-h72-p-k-no-nu/Mahkamah-tolak-moho-bubar-UMNO-PRU14-2018.png https://www.mynieve.com/2018/04/kenapa-pru14-umno-parti-sah-semakan.html

Tiada ulasan:

Catat Ulasan


Pengesahan & Kelulusan

Kesemua produk keluaran Niéve Beauty mempunyai pengesahan Nota Notifikasi dari Pengarah, Perkhidmatan Farmasitukal, Kementerian Kesihatan Malaysia -- memberikan keyakinan kepada pengguna terhadap bahan ter-kandungan pada produk keluaran Niéve Beauty.

Produk-produk Nieve Beauty telah pun memperoleh pengesahan & kebenaran untuk dipasarkan terus kepada pengguna mengikut Akta Kawalan Ubatan & Kosmetik 1984 -- Regulation 18 A (2).

Sila hubungi kami disini untuk pertanyaan lanjut & pengesahan.

Membuat Pesanan?

Kami di Niéve Beauty Kelantan menyediakan langkah mudah untuk membuat pesanan di-atas talian. Tidak memerlukan data peribadi & segala maklumat adalah rahsia.


Cara Melihat & Merubah Pesanan.


 • Click ikon di penjuru atas laman untuk melihat atau merubah produk pesanan anda bila-bila masa.

Cara Membuat Pesanan.


 • Di laman "Shop", pilih produk anda.
 • Semak harga serta tawaran istemwa kami sediakan atas talian.
 • Pilih opsyen disediakan (jika ada).
 • Tekan butang "Add to Cart".
 • Paparan troli shopping cart tertera bagi membuat perubahan/semakan atau terus menghantar pesanan anda.

Cara Menghantar Pesanan.


 • Di laman "Checkout", sila semak butiran pesanan.
 • Pilih destinasi penghantaran anda (jika ada)
 • Isi borang atas talian maklumat diperlukan.
 • Semak borang penghantaran.
 • Tekan butang "Hantar Pesanan" atau "Paypal" jika anda ingin menbuat transaksi atas talian -- mudah, selamat & transaksi anda dilindungi.

Seterusnya pesanan anda diproses & produk anda akan sampai di depan pintu dalam 3 hari bekerja -- begitu mudah!


Bayaran Melaui Sistem Perbankan

Bagi pembayaran melalui perbankan, pihak kami akan mengirimkan e-inbois terus ke telefon & alamat emel anda untuk pengesahan.


Bayaran On-line Melalui Paypal

Mudah cepat & sangat selamat dan pihak kami tidak meyimpan data peribadi anda. Anda boleh menggunakan baki akaun Paypal ataupun menggunakan kad kredit/debit bagi membuat pembayaran.

Transaksi anda dijamin & dilindungi sepenuhnya jika produk dipesan tidak dikirimkan seperti dijanjikan. Anda boleh memohon pengembalian bila-bila masa dengan klik butang "Refund" sahaja.

Maklumat Penghantaran

Niéve Beauty Kelantan sentiasa bekerjasama dengan perkhidmatan kurier/penghantaran yang paling efisyen untuk kiriman anda. Di-antara khidmat kurier yang terus berurusan adalah:-


 • Pos Laju (dalam & luar negara)
 • City Link
 • Skynet
 • Ta-Q-Bin

Pada dasarnya, pesanan anda akan sampai ke destinasi dalam 3 hingga 5 hari bekerja -- itu yang telah dijanjikan oleh pihak perkhidmatan pengiriman. Respons dari pengguna, ada ketikanya pesanan anda tiba kurang 24 jam!

Namun begitu, terdapat juga penghantaran yang mungkin akan terlewat kerana faktor-faktor diluar jangka.

Oleh itu, setelah pesanan dikirim, pihak kami akan menghantar "Tracking Code" terus kepada anda bagi menyemak kedudukan/status penghantaran tersebut.

Maklumat Pemulangan

Tidak 100% berpuas hati dengan produk dikirim? Mempunyai kecacatan luar jangka? Kami berikan 30 hari untuk tempoh pemulangan tanpa sebarang pertanyaan.

Masukkan semula produk pesanan anda yang rosak itu kedalam pek disediakan (bersama pakej asal & tag), sertakan salinan slip pemulangan di dalam pek tersbut. Kemudian, hantarkan melalui pek itu di perkhidmatan pos berhampirsan dengan tempat anda kepada kami.

Permohonan anda akan diproses & produk anda boleh diganti semula ataupun kami memulangkan semula wang pembelian anda -- mengikut kesesuaian. Untuk pengetahuan lanjut & kelayakan pemulangan, sila layari laman FAQ kami.

Shopping Cart View

Map

Store Settings

Theme Fonts

Disqus for nieve-care