Kenapa UMNO BN Mungkin Tidak Sah PRU14 & 16 Ahli Mohon Mahkamah Bubar Parti Dipecat


Menjelang PRU 14 ini, pada 20 April 2018, 16 ahli United Malays National Organisation (UMNO) dari 5 buah negeri telah memfailkan semakan kehakiman untuk memohon parti UMNO dibubarkan.

Ini berikutan, parti UMNO di-dakwa gagal mengadakan pemilihan pucuk pimpinan parti sejak 2013.

Menurut permohonan kebenaran semakan kehakiman yang difailkan, kumpulan ini mendakwa, kelulusan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia/Registrar of Society (JPPM / ROS) untuk UMNO menangguhkan pemilihannya ke tahun depan telah melanggar perlembagaan parti.

UMNO Tidak Sah Gagal Pemilihan Pimpinan langgar Perlembagaan Parti

Kumpulan ahli-ahli UMNO ini yang diketuai Ketua UMNO Cawangan Seri Merpati Pandan Indah, Salihudin Ahmad Khalid (Salihudin), telah memohon perintah mahkamah mengisytiharkan kelulusan ROS itu juga adalah tidak sah.

Salihudin juga berkata...

“Di bawah perlembagaan kami, pemilihan parti hanya boleh dilanjutkan sehingga 54 bulan,” katanya sambil menambah pemilihan Umno terakhir diadakan pada Oktober 2013...

Dikhabarkan, tindakan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak (Najib) yang mengumumkan penangguhan pemilihan parti itu, adalah menafikan hak ahli-ahli pertubuhan (UMNO) untuk memilih pucuk pemimpin.

Kumpulan ini juga imemohon mahkamah memerintahkan ROS menyiasat UMNO atas dakwaan melanggar perlembagaan parti sendiri & satu lagi perintah untuk menggantung operasi parti sementara menunggu kes itu selesai.

Mereka juga (ahli-ahli UMNO) turut memohon mahkamah memerintahkan UMNO dibubarkan mulai hari ini (20 April 2018) kerana mendakwa parti itu kini “haram” & melebihi tempoh penanguhan pemilihan pucuk pimpinan mengikut perlembagaan parti..

Kes ini telah difailkan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, menamakan ROSJ & Setiausaha Kerja Umno, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh (Ab Raof) sebagai responden.

Kenyataan ROS Berkenaan Permohonan Lanjutan Pemilihan UMNO


Sebelum itu, pada 5 Mac lalu, ROS dalam satu kenyataan telah mengesahkan permohonan UMNO menangguhkan pemilihan peringkat Majlis Tertinggi untuk 2017 telah pun diluluskan.

Pihak ROS berkata, kelulusan itu selaras peruntukan perlembagaan pertubuhan Fasal 10.17 yang memperuntukkan penangguhan pemilihan di peringkat Majlis Tertinggi, bahagian & cawangan, tidak boleh melebihi 18 bulan dari tarikh pemilihan sepatutnya diadakan.

Oleh itu, UMNO dilaporkan untuk menetapkan tarikh 19 April 2019 untuk mengadakan pemilihan pucuk pimpinan parti.

Terbaru: 16 Ahli UMNO Dipecat


Susulan memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman mengenai status parti UMNO & kelulusan ROS untuk menangguhkan pamilihan parti itu, 16 ahli-ahli UMNO diketuai Salihudin ini telah dipecat keahlian mereka.

Mengikut Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, berdasarkan perlembagaan UMNO, beliau telah berkata...

".. Pemecatan ini (16 ahli UMNO) berkuatkuasa hari ini (21 April 2018)... "

Mengikut perlembagaan parti UMNO..

"... mana-mana ahli (UMNO) yang memfailkan permohonan atau tindakan ke mahkamah akan secara automatik hilang ke-ahlian..."

Lagi berita susulan pemecatan 16 ahli UMNO kerana memfailkan permohonan mahkamah boleh di lihat/dengar melalui video dibawah.


Sumber:

#AntiFakeNews #UMNO #BarisanNasionalKenapa UMNO BN Mungkin Tidak Sah PRU14 & 16 Ahli Mohon Mahkamah Bubar Parti Dipecat https://2.bp.blogspot.com/-ctezVkHHiW8/WttSsSCrpBI/AAAAAAAAAKc/OnVQam3p85IWOBrSJV6ON8ZJqMcrPYBdgCLcBGAs/w72-h72-p-k-no-nu/Gambar-16-ahli-Umno-mohon-pembubaran-parti-dipecat%2B%25281%2529.png https://www.mynieve.com/2018/04/kenapa-umno-bn-mungkin-tidak-sah-pru14.html

Tiada ulasan:

Catat Ulasan


Pengesahan & Kelulusan

Kesemua produk keluaran Niéve Beauty mempunyai pengesahan Nota Notifikasi dari Pengarah, Perkhidmatan Farmasitukal, Kementerian Kesihatan Malaysia -- memberikan keyakinan kepada pengguna terhadap bahan ter-kandungan pada produk keluaran Niéve Beauty.

Produk-produk Nieve Beauty telah pun memperoleh pengesahan & kebenaran untuk dipasarkan terus kepada pengguna mengikut Akta Kawalan Ubatan & Kosmetik 1984 -- Regulation 18 A (2).

Sila hubungi kami disini untuk pertanyaan lanjut & pengesahan.

Membuat Pesanan?

Kami di Niéve Beauty Kelantan menyediakan langkah mudah untuk membuat pesanan di-atas talian. Tidak memerlukan data peribadi & segala maklumat adalah rahsia.


Cara Melihat & Merubah Pesanan.


 • Click ikon di penjuru atas laman untuk melihat atau merubah produk pesanan anda bila-bila masa.

Cara Membuat Pesanan.


 • Di laman "Shop", pilih produk anda.
 • Semak harga serta tawaran istemwa kami sediakan atas talian.
 • Pilih opsyen disediakan (jika ada).
 • Tekan butang "Add to Cart".
 • Paparan troli shopping cart tertera bagi membuat perubahan/semakan atau terus menghantar pesanan anda.

Cara Menghantar Pesanan.


 • Di laman "Checkout", sila semak butiran pesanan.
 • Pilih destinasi penghantaran anda (jika ada)
 • Isi borang atas talian maklumat diperlukan.
 • Semak borang penghantaran.
 • Tekan butang "Hantar Pesanan" atau "Paypal" jika anda ingin menbuat transaksi atas talian -- mudah, selamat & transaksi anda dilindungi.

Seterusnya pesanan anda diproses & produk anda akan sampai di depan pintu dalam 3 hari bekerja -- begitu mudah!


Bayaran Melaui Sistem Perbankan

Bagi pembayaran melalui perbankan, pihak kami akan mengirimkan e-inbois terus ke telefon & alamat emel anda untuk pengesahan.


Bayaran On-line Melalui Paypal

Mudah cepat & sangat selamat dan pihak kami tidak meyimpan data peribadi anda. Anda boleh menggunakan baki akaun Paypal ataupun menggunakan kad kredit/debit bagi membuat pembayaran.

Transaksi anda dijamin & dilindungi sepenuhnya jika produk dipesan tidak dikirimkan seperti dijanjikan. Anda boleh memohon pengembalian bila-bila masa dengan klik butang "Refund" sahaja.

Maklumat Penghantaran

Niéve Beauty Kelantan sentiasa bekerjasama dengan perkhidmatan kurier/penghantaran yang paling efisyen untuk kiriman anda. Di-antara khidmat kurier yang terus berurusan adalah:-


 • Pos Laju (dalam & luar negara)
 • City Link
 • Skynet
 • Ta-Q-Bin

Pada dasarnya, pesanan anda akan sampai ke destinasi dalam 3 hingga 5 hari bekerja -- itu yang telah dijanjikan oleh pihak perkhidmatan pengiriman. Respons dari pengguna, ada ketikanya pesanan anda tiba kurang 24 jam!

Namun begitu, terdapat juga penghantaran yang mungkin akan terlewat kerana faktor-faktor diluar jangka.

Oleh itu, setelah pesanan dikirim, pihak kami akan menghantar "Tracking Code" terus kepada anda bagi menyemak kedudukan/status penghantaran tersebut.

Maklumat Pemulangan

Tidak 100% berpuas hati dengan produk dikirim? Mempunyai kecacatan luar jangka? Kami berikan 30 hari untuk tempoh pemulangan tanpa sebarang pertanyaan.

Masukkan semula produk pesanan anda yang rosak itu kedalam pek disediakan (bersama pakej asal & tag), sertakan salinan slip pemulangan di dalam pek tersbut. Kemudian, hantarkan melalui pek itu di perkhidmatan pos berhampirsan dengan tempat anda kepada kami.

Permohonan anda akan diproses & produk anda boleh diganti semula ataupun kami memulangkan semula wang pembelian anda -- mengikut kesesuaian. Untuk pengetahuan lanjut & kelayakan pemulangan, sila layari laman FAQ kami.

Shopping Cart View

Map

Store Settings

Theme Fonts

Disqus for nieve-care